Home Media

Ondersteuning met ST 60 torens biedt indrukwekkende oplossing

Ondersteuning met ST 60 torens biedt indrukwekkende oplossing

6. februari 2020

Slechts enkele lichtgewicht onderdelen, een hoge draagkracht en een veilige, ergonomische montage: de nieuwe ST 60-ondersteuning van Hünnebeck is een modern systeem voor de bekistingsbouw dat snel aam populariteit wint. Dat geldt ook voor de bouw van een sportfaciliteit in Solingen. Hier wordt het innovatieve modulaire systeem gebruikt als een 10 m hoog bekistingssysteem voor de productie van de grote, in het werk gestorte betonnen liggers. Tegelijkertijd dient het als werkplatform voor de vloerbekisting.

“We zochten een krachtig ondersteuningssysteem dat zeer snel en tegelijkertijd zeer veilig kon worden opgebouwd”, aldus Paulo dos Reis Silva, die de eisen van de aannemer AUG.PRIEN GmbH & Co.KG (filiaal Dortmund) formuleert. Dos Reis Silva is een senior voorman en weet alles van bekistingsconstructies. Zijn oordeel is belangrijk: “In dit project hebben we voor het eerst met de ST 60-toren gewerkt. Het systeem heeft veel indruk gemaakt en zal in de toekomst veelvuldig door ons worden gebruikt”. Daar is een reden voor, die de Hünnebeck-expert die verantwoordelijk is voor het toezicht op de bouwplaats, uitlegt: “Klassieke ondersteuningssystemen of een alternatieve oplossing op basis van de ID 15-torens zouden lang niet zo snel en eenvoudig kunnen worden op- en afgebouwd onder de afgewerkte vloer.

Ergonomische handling

Hethen wijst op een belangrijk kenmerk van het ST 60-systeem: de veilige montage en demontage van binnenuit. Dat is te danken aan de zijbeveiliging en de gepatenteerde methode om vloeren eenvoudig naar het volgende niveau te verplaatsen. De vloeren met belastingsklasse 4 worden eenvoudig en veilig van het ene naar het volgende niveau verplaatst met behulp van een speciale tilhendel. Een ander voordeel is de eenvoud van het systeem dat bestaat uit slechts zes basisonderdelen, waarvan geen enkele meer dan 15 kg weegt. Met slechts twee frames kunnen drie torenbreedtes worden geproduceerd: 113 cm x 113 cm, 150 cm x 150 cm en 113 cm x 150 cm. De belastbaarheid van het systeem tot 240 kN per toren (60 kN per stijl) en de compatibiliteit met aluminium- en stalen balken en houten bekistingsbalken (H 20 en R 24) zijn een garantie voor een hoog draagvermogen en een veilige afvoer van de lasten bij de typische toepassingshoogten van 3 tot 15 m.

Minder materiaal

De besparing in materiaal en dus in montagetijd was inderdaad merkbaar op de bouwplaats van Solingen, bevestigt de ervaren voorman. “Dankzij het hoge draagvermogen kunnen we met minder torens werken, met grotere tussenpozen”, legt dos Reis Silva uit. Bovendien kunnen ze gemakkelijk en flexibel worden gecombineerd tot ruimtelijke steiger. Bovendien kunnen de ST 60-torens optimaal worden aangepast aan de plaatselijke omstandigheden:

  • een basismaat die variabel is
  • variabele hoogte in stappen van één meter
  • een spindelhoogte tot 62 cm aan de onder- en bovenzijde

Hünnebeck Service

De Hünnebeck-bekistingsexperts waren verantwoordelijk voor de voorlopige technische planning van het 10 m hoge, 30 m brede en 20 m lange ondersteuningssysteem. Volgens hun instructies monteerde het bouwpersoneel de ST 60-torens. “We waren meteen onder de indruk van de ergonomie en de veiligheid van de ST 60-toren. En hoewel het een première was, begrepen we het montageprincipe al snel”, besluit het bouwteam met een zeer positieve conclusie.

Thank you message!